LENSTOPTAN

30 YILLIK TECRÜBE!

Hipermetrop nedir?

Hipermetrop, yakın mesafeyi görememeye neden olan bir görme (kırma) kusurudur. Halk arasında yakını görememe (okuma mesafesi) olarak adlandırılır fakat burada atlanılan bir nokta vardır. Hipermetrop oda içerisi kadar mesafede görüntü bulanıklığına sebep olur, okuma mesafesi yani 30-35 cm mesafesinin bulanık olmasının sebebi presbiyop hastalığıdır. Presbiyop istisnalar dışında 40 yaşından sonra başlayan bir hastalıktır fakat hipermetrop çocukluk yaşlarında başlayan bir hastalıktır. Bu ikisini karıştırmamak gerekir.

Çocuklarda hipermetrop

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hipermetrop çocukluk yaşlarında başlar. Hatta çoğu zaman çocuklukta tedavi edilerek ortadan kaldırılabilir. Çocuklarda hipermetrop sık rastlanılan bir durumdur.

Hipermetrop belirtileri

Hipermetrop bir veya daha fazla şekilde kendisini belli edebilir, bu belirtileri sıralamamız gerekirse;

  • Yakın mesafeyi bulanık görme,
  • Göz kayması (Şaşılık),
  • Görüntüyü netleştirebilmek adına gözleri kısarak bakma,
  • Göz kırpma (sık bir şekilde),

Hipermetrop belirtileri bu şekildedir. Çocuklarda ise en çok şikayet tahtayı görememe, televizyona çok yakından bakma ve göz kaymasıdır.

Hipermetrop tedavisi

Hipermetrop yetişkin yaşlarda gözlük veya kontakt lens gibi yardımcı görme araçları ile tedavi edilebilir. Gözlük veya lens kullanmak istemeyen hipermetrop hastaları ise “göz çizdirme” tedavisini tercih etmektedir. Göz çizdirme tedavisi sayesinde hipermetrop tamamen ortadan kaldırılabilir.

Çocuklarda hipermetrop tedavisi

Özellikle küçük yaşlarda başlayan hipermetrop gözlük ile kolayca tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra göz kapama tedavisi de en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır.

Göz kapama tedavisi; Gün içerisinde tek gözün göz kapama bantları ile kapatılarak, görmesi zayıf gözün daha çok çalıştırılmasını hedefleyen bir tedavi çeşididir.

Tedavi edilmeyen hipermetrop

Tedavi edilmeyen hipermetrop, yaşam boyunca gözlük veya kontakt lens kullanmaya ve göz tembelliğine (bir veya her iki gözün birden görme seviyesinin düşmesi, bir nevi görme kaybı) sebep olur. Bu yüzden hipermetrop ne kadar erken teşhis edilir ve tedavi edilirse hasta için o kadar iyi olacaktır.

Hipermetrop hakkında sık sorulan sorular;

1-) Çocuklarda hipermetrop nasıl anlaşılır?
Cevap: Tahtayı görememe, televizyona yakından bakma, sık sık göz ovalama ve göz kayması çocuklarda hipermetrop belirtilerinin başında gelir.

2-) Hipermetrop ilerler mi?
Cevap: Tedavi edilmediği sürece hipermetrop dereceleri ilerleyebilir.

3-) Hipermetrop tedavisi mümkün mü?
Cevap: Evet mümküm. Özellikle erken teşhislerde hipermetrop tedavisi çok kolay bir şekilde yapılabilir.

4-) Yüksek hipermetrop ameliyat ile tedavi edilebilir mi?
Cevap: Maalesef, yüksek numara hipermetrop ameliyat ile tamamen ortadan kaldırılamaz.

Bir yanıt yazın