Muayene olacağınız hastaneyi ve hekimi iyice araştırmadan, hekimden emin olmadan kesinlikle göz muayenesi olmayın. Gözlük numaralarınızın reçete edilmesi aslında sanıldığı kadar basit bir şey değildir. Göz numaralarınızın belirlenmesi için muayeneden önce bir göz ölçümü yapılır. Bu ölçüm sonucunda gerekli değerler saptanır ve doktor bu değerleri ve yakın değerleri sizin denemenizi sağlar. Sizin en net görüş sağladığınız ve en rahat hissettiğiniz numaraları size reçete eder. Fakat günümüzde ölçüm cihazının verdiği numarayı olduğu gibi reçete eden doktor sayısı bir hayli fazla. Bu nedenle doktorunuzu özellikle seçmenizde fayda var çünkü bu cihazların kalibrasyon ayarlarında herhangi bir problem söz konusu olursa doğal olarak vermiş olduğu değerler yanlış olacaktır. Bu yüzden teknolojiyi yakından takip eden hastanelere ve bu hassasiyete sahip doktorlara görünmenizde fayda var.
Peki muayenenizi oldunuz sıra geldi gözlük almaya gözlük alırken nelere dikkat etmeliyiz gelin hep beraber inceleyelim.
Optisyen (Gözlükçü) seçimi
Optisyenler doktorunuzun reçete ettiği numaralara uygun camları çerçevenize montajlayarak gözlüğünüzü hazırlayan kişilerdir. Fakat iş gözlük hazırlama evresine gelmeden önce optisyenlerin dikkat etmesi gereken çok fazla husus vardır. Optisyenler çerçeve seçiminden sonra çerçevenize göre sizin göz ölçülerinizi alır ve bu ölçülere göre camları montajlar. Günümüzde bu ölçümleri yapmadan kendilerine göre ortalama olan fakat sizin ölçüleriniz ile hiçbir alakası olmayan ölçülerde gözlük montajı yapan sözde optisyenler çok fazla var. Bu ölçülerin yanlış alınması ve yanlış montaj yapılması net görmenizi sağlamamak dışında gözlüğü taktığınızda baş dönmeler, baş ağrıları ve göz çevresinde ciddi ağrılara sebep olabilir.
Çerçeve seçimi ve estetik
Çerçeve seçimi gerek estetik açıdan gerek camlarınızın montajı açısından çok önemlidir. Elbette sürekli yüzünüzde taşıyacağınız bir şeyin estetik olarak güzel görünmesi gerekir. Fakat bu estetikten daha önemli olan şey cam numaralarınıza göre bir çerçeve seçimidir. Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi kusurlarda cam kalınlıkları değişiklik gösterebilir. Örneğin miyop numaralarda camın kenar kısımları kalın olurken hipermetrop numaralarda camın orta kısmı kalın olur. Hipermetrop bir numaranız varsa yüzünüze baskı yapmayacak şekilde en küçük çerçeveyi seçmeniz camın en ince şekilde olmasını sağlar.Ayrıca çerçeve seçimi yapmadan önce çerçevenin ham maddesini göz önünde bulundurun. Örneğin metale alerjisi olan birisi metal gözlük kullanamaz.
Cam seçimi
Günümüz teknolojisi elbette gözlük sektörünü de kavramış durumda. Gözlük camları zannedildiği gibi sadece görüntüyü netleştirmeyi sağlamaz. UV ışıklarından koruma, göz dinlendirme gibi özelliklere de sahiptir. Cam seçimi yapmadan önce sizin yaşam tarzınız, mesleğiniz gibi faktörler kesinlikle göz önünde bulundurulmalı. Örnek vermem gerekirse günde 2 saat ve üzeri bilgisayar gibi UV ışığının yoğun olduğu ekranlara bakan birisinin cam kaplamasını buna göre tercih etmesi gerekiyor. Çünkü kaplamasız bir cam sadece sizin görüntünüzü netleştirir UV ışıklarından gözlerinizi korumaz. Cam seçimi konusunda olabildiğince seçici ve araştırmacı olmalısınız. Çevrenizde gözlük kullanan kişilere danışmalı veya internetten detaylı bir araştırma yapmalısınız. Elbette optisyeniniz cam seçiminde sizi yönlendirecektir fakat optisyenlerin de bir esnaf olduğunu ve en iyi malın esnafın kendi malı olduğunu unutmamak gerekir. Elbette ellerinde ne varsa size onu en iyisi olacak sunacaklardır. Siz çevrenizdekilere danışın, internetten veya çeşitli kaynaklardan araştırma yapın camınızı belirleyin ve özellikle o camı isteyin.